Behandlingsteknikker
Hesten behandles i et helhedsorienteret perspektiv. Bevæger hesten sig ikke symmetrisk, kan det skyldes en bevægeindskrænkning et eller flere steder i kroppen. Dette kan rettes og normaliseres ved forskellige teknikker, uddybet nedenfor.
Husk altid at få dyrlægen ud først, hvis hesten er halt.
Ledmobilisering
En metode er at mærke efter indskrænkning i det enkelte led og bevæge leddet igennem indtil det indtil det har opnået fuld bevægelighed. En anden metode er med en let modstand i leddet, hvor hestens egen muskelkraft trækker det i den ønskede retning. Indirekte blide teknikker kan bruges til at løsne dybere liggende problematikker.
Let ledmanipulation
Til denne teknik anvendes et hurtigt tryk med lav kraft i leddet i den rigtige retning. Det kan for eksempel være en låsning i ryggen.
Rådgivning om træning og genoptræning
Ridning, longering og aktive øvelser er en måde at opretholde mobiliteten i leddene, hvor hesten selv bevæger sig. Jeg rådgiver om specifikke øvelser, som du selv kan lave med din hest dagligt. Skal hesten i genoptræning efter skadesforløb, kan jeg også hjælpe med at lægge en plan til korrekt opstart.
Massage
Musklerne kan være spændte og ømme på grund af muskelinfiltrationer. Massage kan smertelindre, løsne arvæv, nedsætte hestens stressniveau og give bevægefrihed. Der arbejdes med massageteknikker, stresspunktmassage eller akupressurpunkter.
Dette kan man også selv udføre ved at få forevist forskellige teknikker.
Udstrækning
Dybe strukturer som fascier og bindevæv kan også bearbejdes med stræk. En stram struktur i vævet kan fjernes ved at holde et stræk indtil leddet med de omkringliggende strukturer løsnes. Dette kan også gøres ved manuelle teknikker.
Kranio sakral terapi
Individet ses som en helhed og selvhelende. KST kan anvendes til at genoprette ubalance eller forstyrrelse i kroppen og sørge for mobilitet. Blokeringer findes og der behandles med blide teknikker på kraniet. Slår hesten hovedet ind i boksvæggen kan slaget sætte sig og skabe problemer i den kranio-sacrale rytme og balance.
Elterapi
Behandling med laser stimulerer heling og giver smertelindring. Kan anvendes på seneskader, gaffelbåndsskader og muskelskader mm. Magnetfeltsterapi kan gives på flere måder. Jeg tilbyder det i form af et dækken med magneter, som kan nedsætte smerte, reducere hævelse og fremskynde heling af væv.
Lymfedrænage
En hævelse i kroppen kan behandles med lymfedrænage, som er en form for blid massage. Det kan være at hesten har et hævet ben efter en skade, at hesten har tryk efter sadel og gjord eller at hesten har et sår, der ikke vil hele. Lymfekarrene stimuleres så væsken drænes og immunsystemet forbedres.
Danske HesteFysioterapeuter - Danske Fysioterapeuter